SWEET LOLIPOP~~

..~~IF YOU ARE TRAPPED BETWEEN YOUR FEELING AND WHAT OTHER THINK IS RIGHT,, ALWAYS GO FOR WHATEVER MAKES YOU HAPPY.. UNLESS,, YOU WANT EVERYBODY TO BE HAPPY EXCEPT YOU~~..

Friday, December 16, 2011

a step ahead in my life =)

Assalamualaikum~~

weeee,, nak cite something nie *mood excited* HAHA
pada 2-4 disember ritu,, seperti yang dah dirancang kelab rekreasi aquila akan ke HUTAN LIPUR BERKELAH, MARAN PAHANG.. UKM n UNITEN join together-gether.. setelah berusaha semua tuk persiapan,, jadi jugak kami pegi.. fuhh 1st time nak hiking nie.. TERUJA giler beb !!!

lalalala,, join kelab aquila sgt senorok.. =D now i know the meaning of campus life.. travel all around Malaysia.. time sekolah dulu x dapat.. heeeee

kul 5 pagi hari sabtu,, kami sampai kat Maran Pahang *okay,, 1st time jejak Pahang selain Cameron.. truk kan???... =,=*
semua dah agak kebulur nak makan,, padahal awal lgpun.. ajk makanan pun ape lg,, kelam kabut laa cri pekakas nak prepare makanan.. MENU pg tu : sandwish sardin + air teh O... time lapo,, semua jd sedap walaupun sardin tu x masak..haha

haaa,, selesai sudah mengisi perut.. area kul 6++ kami gerak laa g hutan  lipur berkelah.. okay,, kami menaiki kenderaan 4wheel.. *dalam fikiran aku,, maybe naik jeep kot.. xpun storm ker* 
gulp,, tertelan air liur aku time tgk 4wheel tu.. ''korang,, kenderaan ini ke yg kite akan naik??''.. serius terkejut + x percaya.. siap jalan berlubang-lubang n nak kene elak ranting pokok.. fuhh,, time tu punggung usah cite laa,, x bole nak describe.. *sakit siot !!!* tp pape pun,, pengalaman yg best.. semua dah macam pendatang tanpa izin dah naik 4wheel tu.. woot2~~ =D

serius kami naik 4wheel nie,, x tipu..hehe
bermulalah journey trekking kami.. nak cite satu2,, maw sampai esok pun x habis.. tengok gambar je laa ehh..hee =)
ajar cara berak.. oppppss

warming up


persinggahan

water confident ! *still otw*
akhirnye,, sampai jgak kat camp site.. kat sini laa kolam 7.. air terjun yang dinanti-nanti ade kat sini.. jalan dari kul 7am,, kul 1pm bru sampai kolam 7 nie.. x laa jauh sgt,, tp banyak persinggahan.. okay,, tergamam tengak air terjun die.. sangat cantik !!! semua penat lelah time otw tu mcm terbayar.. Alhamdulillah kami sampai tempt yang dituju.. =)

sangat indah ciptaan ALLAH

time malam is the best moment.. berkenalan dengan semua ahli kumpulan.. dapat kawan baru dan yang paling penting MAKAN same2 !!..weeee *excited sbb aku tukang potong2 jer,, yang msak org lain*haha



 hari ahad pun menjelma.. ehh2,, cepat nye mase berlalu.. rase x puas plak mandi sungai + main air.. hmm,, ok its time to packing !! BALIK~~ hehe
time otw turun tu,, kami wat abseiling.. haish,, mule2 takot.. last2 bru taw,, sangat SERONOK.. n kat sini laa bermulalah hujan trurun.. setengah je yg dpt buat abseiling.. ''kepada yang x dpt buat tu,, nanti kite g lg ehh'' *klu berkesempatan laa*..hee
lunch tu kami semua makan maggie.. okay,, 1 periuk maggie kongsi 11 orang.. soo sweet !! ^____^


akhirnye,, berakhir laa cerita disini.. satu pengalaman yang akan di ingati sampai bila2.. korang semua mmg TERBAIK !!!!
*yang paling best sbb dapat kawan bru kot*  weeeeee~~ ^_______^

Friday, October 21, 2011

Senario Baru Bermula

Assalamualaikum~~

bru merangkak + belajar nak adapt jadi pelajar degree nie.. agak mencabar..
semua kene handle sendri..
rasa macam 24 jam sehari tu tak cukup..
 *bole pinjam masa skit x??..* =D
pape pun,, happy dapat join macam2 program kat UKM nie..
join kawad kaki,, futsal,, tennis,, su kelab n mcm2 lg laa..
ke'bz'an melanda..haha

KOLEJ TUN SYED NASIR, UKM

program dectar, UKM BANGI

UKM dihati =)
first time merasa orentasi sebulan..
hebat kan??..UNI laen mane ade mcm nie.. =,=''
ohh,, rasenye bru je daftar haritu,, dah nak exam??
haish,, mood study pun x taw kat mane lg..
mari laa menjelma mood study.. T,T
n lagi satu,, konsep junior senior tu agak kurang seronok..
bole x nak mansuh kan??
rase mcm ade jurang je ngan semua orang..
*sukati aku je kan*..hee~~


lalalala~~
kat sini aku dapat 3 orang buddy.. 
sangat bertuah.. segala notes2 + info dorang supply..
uish,, untung woo !!

Kak Rabi + me

Kak Liana 
yuhuuu,, mekaseh tuk buku2 yang bertimbun from buddy2 ku..
sangat berharga + berguna..
tp x mampu nak bace semua.. banyak sangat..hee
THANKS A LOT SIS !! =D

Tuesday, September 6, 2011

ceritera bermula *UKM*

Assalamualaikum~~


esok bermula lah perjalanan seorang insan biasa sebagai mahasiswi UKM
esok bakal merubah segala-galanya
esok akan menjadi sejarah dalam hidup aku
esok esok & esok

errr tapi aku macam tak happy
tak bersedia
tak yakin
tak bersyukur
semua ade lah~~

still tak dapat terima kenapa aku insan yang terpilih untuk menerima dugaan ini
nak DENTISTRY sgt2 !!
bersyukur lah lin,, bersyukur lah..
OPTOMETRY terbaek untuk aku..
aku perlu redha
aku perlu terima dengan hati terbuka

does im doing useless thing time asasi??
adakah aku byk maen??
adakah aku tak layak tuk jadi dentist??
waaaaaa,, SEDEYH SEDEYH !!!!

 
*harap nie yang terbaik untuk aku,, jalan yang dredhai
jalan yang dpermudahkan
AKU BERDOA KEPADAMU YAALLAH
^_^

Saturday, July 16, 2011

UPU release

Assalamualaikum

tanggal 15 julai merupakan hari yg paling mendebarkan..
 result upu diumumkan.. 
time bole check tu kerja laa pulak.. T,T
 haish,, hilang mood nak kerja hari tu sbab punya laa nervous.. 
balik jer pkul 6pm tu,,, terus serbu laptop..
tak pandang kiri kanan dah..

dupdapdupdap~~
punya laa menggigil tak ingat punya time key-in no. ic kat website upu.. okay,, this is the time.. dengan lafaz basmallah,, jeng jeng jeng 
''TAHNIAH ANDA BERJAYA MENDAPAT TAWARAN
UKM,, SARJANAMUDA OPTOMETRI
DENGAN KEPUJIAN''

gulp,, first impression tertelan air liur laa jgak.. rasenyer apply dentistry 1st choice,, optometry bwah sikit.. nak nangis pun ada.. bagus ke course nie??.. boleh dapat jpa ker??.. kerja apa nanti??.. macam macam laa aku fikir.. 

time malam tu duk mengadap lappy je laa.. search all about optometry.. okay,, sekarang dah boleh terima.. rasa BANGGA dah sebab optometry adalah salah satu bidang kritikal di Malaysia.. intake di UKM pun hanya ambik 40-50 students jer per year.. sangat sedikit.. and very important is,, student optometry berpeluang cerah untuk dapat JPA !!.. ohh,, time dapat tahu tu rasa macam bersyukur gila.. 

about OPTOMETRY :~
ramai yang masih tak tahu ape kerja yang dibuat oleh pegawai optometry nie.. haa,, meh sini nak kongsi.. 
Optometri merupakan salah satu bidang perubatan dan kesihatan.. bidang ini merupakan satu bidang professional sama seperti bidang perubatan, pergigian, farmasi, kejuruteraan dll.. optometri nie lebih kepada penjagaan penglihatan + banyak dikaitkan dengan rabun dan penghasilan cermin mata.. but WAIT !! bukan tu saja taw.. banyak lagi pegawai optometri nie buat sebenar nya...
contoh
1. Kanta Kontak/Kanta Lekap (Contact Lens)
2. Tahap Penglihatan Rendah (Low Vision)
3. Optometri Kanak-Kanak (Pediatric Optometry)
4. Juling & Penglihatan Binocular (Squint and Binocular Vision)
5. Penglihatan Berwarna (Color Vision)
6. Penyakit Mata (Ocular Diseases)
7. Penglihatan untuk Sukan (Sports Vision)
8. Neurologi dan Sains Penglihatan (Neurology and Visual Science)
thanks to this infomative blog sebab bagi saya lebih paham tentang optometry =)



inspiration..hee
agak excited untuk mengkaji tentang mata.. maybe ada hikmah dapat course optometry.. almost 70% FIZIK !!.. akan jadi best kot sebab I  <3 PHYSICS.. =) 
keratan akhbar ini menambahkan lagi minat terhadap opto..  fall in love now.. weee~~

sayangilah mata anda !!
OPTOMETRIST-TO-BE
insyallah.. ^_^

Sunday, July 10, 2011

GO with the FLOW


"just go with the flow''??.. cara macam seseorang yang berputus asa jer.. macam berserah sahaja apa yang akan jadi.. waiting what happen next.. but wait!! there has something precious meaning with that quote..  for me ''GO WITH THE FLOW'' give me a journey to move on.. also as an aspiration~~

go with the flow means that you don't plan things to much and you just go with whatever happen next.. staying in the mainstream of thing.. nampak macam berserah,, tp berserah selepas BERUSAHA.. jangan nak terjah the flow tu kalau tak buat apa-apa.. haish,, selalu orang salah sangka kata redah je semua.. tapi kene tahu,, mesti ada bekalan untuk dibawa bersama.. nak tunggu bulan jatuh ke riba ke nak kejayaan datang bergolek??.. NEVER OK !!!

apa yang aku akan buat lepas ini,, sangat go with the flow.. apa yang ada depan mata just get it !!.. tak perlu tamak untuk mengejar semua nya.. nanti diri sendiri jgak yang rugi kalau tak berjaya.. hmm let say,, aku nie kan bru pas abes asasi and in a critical time for waiting the upu result.. so apa pun akan dapat,, just berserah.. that my future.. be a mature person to think about others.. think about mak abah.. kira bersyukur gila dah dapat upu pun.. persaingan sangat sengit sekarang.. harap tak ada laa sampai menangis beria ria just sebab tak dapat course apa yang kita mahu.. walaupun agak kecewa *redha redha*..huuu

simple step for learning to ''go with the flow'' :~
  1. realize that u can't control everything
  2. become aware
  3. breath
  4. get perspective
  5. practice
  6. baby steps
  7. laugh
  8. keep a journal
  9. meditate
  10. realize that u can't control others
  11. accept change and imperfection
  12. enjoy life as a flow of change, chaos and beauty
hee,, mesti x faham kan,, nak taw lebih lanjut meh baca kat sini =)

harap aku tidak tersilap langkah dalam melakar masa depan.. hanya mampu menanti n terus menanti.. TAWAKKAL !! ^_^

Thursday, June 30, 2011

FIKIR & FIKIR

Assalamualaikum


duk depan lappy nie jer dah 2 jam,,  fikir fikir + survey survey barang online.. aish,, ape nak dbeli nie???... bajet RM500 jer tuk dpruntukan for hadiah parents.. tu laa,, hadiah suka tangguh tangguh.. sekarang padan muka kau lin!!.. (hadiah hari ibu + hadiah besday mak + hadiah hari bapa + hadiah besday abah).. =,='' *lalalala,, okay mengaku salah diri sendiri..huu

hmm adakah MESIN URUT KAKI???.. ohh mahal mahal.. tak cukup bajet.. :'(  hmm adakah blood pressure test machine??.. boleh dpertimbangkan.. hmm adakah MASSAGING CHAIR.. ohh lagi laa berpuluh ribu.. tak laku duit RM500 aku tu..hee.. hmm adakah SUPPLEMENT??.. ish,, tak kan sampai 500 kot..  hmm adakah adakah adakah???!!.... arrgghhh aku dah tak ada idea.. sumber info,, meh laa datang..

sigh~~ serius tak tahu nak bagi apa.. meh nak kongsi 
CIRI-CIRI HADIAH :~
  1. bajet RM500
  2. bole digunakan untuk mak & abah
  3. satu hadiah jer
  4. kegunaan kesihatan
  5. boleh tahan untuk jangka masa panjang
  6. sesuai untuk warga emas (xlaa tua sgt)..hee
emmm tu je kot !!..haha 


TULUN TULUN tuk sape2 yang ada idea tu.. meh laa kongsi.. ^____^

Wednesday, June 15, 2011

not to blame u guys

Assalamualaikum
dont judge a book by it cover !!
*tuk ingatan kat diri sendiri sebenarnya..
sebelum tu,, aku nak cakap sorry kat guys yang aku pggl playboy tuk entry yg sebelum nie
+ yang aku nak beri pengajaran to those players.. (maaf)


sorry sebab termisjudge korang..
now i know from a side of others
especially from a side of a guy..
persoalan kenapa lelaki become a player + buaya sudah terjawab..
thanks to him =)
anda sangat sangat membantu..

now i know kenapa guys senang senang
+ sesuka hati jer datang and pergi dalam hidup gurls..
macam biskut..
wat feeling and perasaan tu main main..
hmm , tak boleh salah kan guys 100% jugak..
dah lumrah the guys macam tu..
CHIPSMORE CHIPSMORE & CHIPSMORE..

gurls jangan terkejut kalau guys come n go in ur life..
pas bole berkenalan,,
call bagai nak rak + mintak kapel,,
 cakap sayang sayang,,
 then tinggal kan macam tu ajer..
as easy as that..
COME & GO !!..huh 
*emo tetibe..hee

just flow with it without keep a feeling in ur heart..
anggap jer macam R&R
pas dah abes,, blah macam tu jer..
*untuk persinggahan sementara
okay,, that is life..
gurls kene pandai cope with those guys
jangan nak terfeeling feeling lebih..
sangat bahaya..
sudah menjadi lumrah,,, guys itu mudah bosan..
tapi,, nampak macam tak adil kan bagi gurls..
no other words,, just BERSABAR..
keep the feeling a side,, jangan p gatai nak balas sayang sayang dorang tu..
buang masa..!!
^_^